Sieraden afmetingen

Keurmerk webwinkel deoorbel.nl

Oorbellen 

Een oorring en oorbel (sieraden) is een ring of anders gevormd sieraad dat door het oorlelletje of de oorschelp wordt gedragen. Het is feitelijk een piercing, maar een oorsieraad is zo ingeburgerd dat het doorgaans niet als dusdanig wordt gezien.

Om een oorbel te kunnen dragen moet er een gaatje door het oor worden gemaakt. De meeste vrouwen hebben in ieder oor één of meer oorsieraden, bij mannen komt het dragen van oorsieraden in beide oren tegenwoordig steeds vaker voor. Ook is het sinds de jaren '90 populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp en tragus zijn wat dat betreft populair. Sommigen laten hun oor van boven tot onder vol plaatsen met ringetjes.

De lengte van de oorbellen is weergegeven in cm vanaf het oor, dit is daarom inclusief de lengte van het haakje of de steker.

Het dragen van een gouden oorring door zeelui werd als een soort van verzekering beschouwd. Als men zou verdrinken en ergens op een onbekende plek zou aanspoelen, zou van de verkoop van de ring de begrafenis bekostigd kunnen worden. 

Een sieraad dat aan het oorlelletje wordt geschroefd wordt oorknop(je) genoemd, de meest gebruikte verzamelnaam voor oorsieraden is oorbel(len).

Halskettingen

Een halsketting is een sieraad dat wordt gedragen om de nek aan de achterkant en aan de voorkant dicht tegen de hals of iets verder ervan af. De standaardlengte varieerd van 34 cm - strak om de hals - tot wel 90 cm.

 

Veelvoorkomende lengten zijn 36, 42, 45, 50 en 60 cm.

Aan de halsketting wordt doorgaans een hanger gedragen, maar ook kettingen zonder komen veel voor. In vroegere tijden werden hangers aan koorden, touwtjes of veters gedragen. Door gebruik van schakels werd het (edel)metaal beweeglijk en werd het mogelijk het gehele halssieraad (hanger en ketting) van edelmetaal te maken.

De meeste halskettingen zijn voorzien van slotjes waardoor het mogelijk is hangers te verwisselen. De draagster heeft zodoende een minder aantal kettingen nodig dan het aantal hangers. Bovendien maakt een slotje het mogelijk kortere halskettingen te dragen dan de omtrek van het hoofd.

Ringen

Bepaal zelf uw ringmaat: neem een goed passende ring die u draagt om de vinger waar u uw nieuwe ring wilt dragen. 

Neem een liniaal en leg de ring op de liniaal, zodat de binnenkant van de ring op de 0 van de liniaal ligt. U kunt nu het aantal millimeters aflezen, dit is de maat van uw ring (in mm). Om u meer duidelijkheid te verschaffen, kunt u hieronder een voorbeeld vinden van de manier waarop u dit kunt aflezen.

 

Ringmaat afbeelding

Menu

Recent bekeken

Geen artikelen